Ταβέρνα η κυρά Ποθητή στη Σχοινούσα


Ταβέρνα η κυρά Ποθητή στη Σχοινούσα

Στη Χώρα της Σχοινούσας, βρίσκεται η ταβέρνα η Κυρά Ποθητή. Η οικογένεια της κυρά Ποθητής Κωβαίου είναι από τις μεγάλες των Σχοινουσών που άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλές στο νησί (άλλες γνωστές οι Νομικοί, οι Σκαρλάτοι, οι Οικονομίδηδες, οι Κλαουδάτοι, οι Μάνηδες κλπ).

Η κυρά Ποθητή – ένα πανέμορφο όνομα που απαντιέται στις Μικρές Κυκλάδες και στην Αμοργό -, αφού μεγάλωσε τα πέντε αγόρια της (Αντώνης, Χρήστος, Δημήτρης, Άγγελος, Μανώλης) δημιούργησε το πρώτο εστιατόριο της οικογένειας, το 1992 πριν 25 χρόνια. Την θυμάμαι κείνα τα χρόνια, όταν πήγαινα με τον γιό μου – τον Κωνσταντίνο μωρό – στο πανηγυράκι της Παναγίας τον 15Αύγουστο που γινόταν στο μοναδικό δρομάκι της Χώρας. Εκεί λοιπόν η κυρά Ποθητή, στο τέλος του δρόμου, σέρβιρε επί χρόνια με φροντίδα και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι, τη φάρμα και τη βάρκα τους. Μην φανταστείτε ότι το μενού είχε πολλά πράγματα, λίγα αλλά καλά. Μια δροσερή πράσινη σαλάτα με τηγανητό κατσικίσιο τυρί, το κοκκινιστό ντόπιο κατσικάκι, κατσίκι γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, τη σκορπίνα με μακαρόνια, χταποδάκια.

Τα χρόνια περάσαν, μπήκαν οι τρεις γιοί στη δουλειά, ενώ ο Δημήτρης έγινε ο καλύτερος πετράς στο νησί, κι ο Μανώλης ένας από τους δύο μεγάλους παραγωγούς ντόπιας φάβας (τη λένε κατσούνι στη Σχοινούσα).

Οι γιοί της κυρά Ποθητής προχωρούν ένα βήμα πάρα πέρα μεταφέροντας στην Αθήνα την εμπειρία και την αγάπη τους για την τοπική κουζίνα των Κυκλάδων, δημιουργώντας το 2010 το πολύ πετυχημένο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, εστιατόριο με κυκλαδίτικες γεύσεις στον Καρέα (αφού είχε προηγηθεί άλλο ένα εγχείρημα το 2005 στην Ηλιούπολη).

Κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία η Τριανταφυλλιά η Φιλίτσα Καραμανλή, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, που έφθασε στο νησί το 2005 και το ερωτεύτηκε.

Πέρασαν 5 χρόνια ώσπου να ολοκληρωθεί αυτός ο έρωτας με τον γάμο με τον μεγάλο γιό της κυρά Ποθητής, τον Αντώνη. Γεροδεμένη. Χαμογελαστή με όμορφα μάτια και καλό χέρι στο μαγείρεμα, ήταν αυτή που μετέτρεψε τις τοπικές γεύσεις προς το πιο δημιουργικό και το αποτέλεσμα και στα δυο μαγαζιά ήταν εκρηκτικό. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Φιλίτσα – που στο νησί έγινε Φιλιώ – μαγειρεύει το καλοκαίρι στη Σχοινούσα πιάτα που δεν βρίσκεις εύκολα στις Κυκλάδες, ακόμα και στα γκουρμεδιάρικα εστιατόρια!

Η κυρά Ποθητή ασχολείται με τα γλυκά, την ψημένη ρακή, τα τυράκια, ενώ η Φιλιώ σερβίρει τάρτα από σχοινουσιώτικη φάβα, καραμελωμένο χταπόδι με ντόπια φάβα, τυροκουλούρα με ντόπια τυριά έως και ταρτάρ ντόπιου μοσχαριού ή ψαριού!

Όχι παίζουμε!

+ There are no comments

Add yours

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.